vvposterHa követed a Rómeó Vérzik dolgait, nyilván tudod, hogy a gitárosuk, Ermi (azaz Vörösmarty Imre) azért szállt ki tavaly a felvidéki csapatból, mert új projektjére, a Vazul vére című rockoperára akart koncentrálni. Mostanra elkészült a nagy mű, amelyben a Dinamitból ismert Kálmán Gyuri mellett Schrott Péter (Tűzmadár), Jósa Tamás (Invader, The Iron Inside, Nightquest stb.) és Molnár “Stula” Péter (Crazy Gránát) is énekel.

Már hosszú évek óta érlelődött a gondolat, hogy a Vazul vére darab zeneszerzője és szövegírója, Vörösmarty “Ermi” Imre megteremtsen egy hangzásában, látványvilágában új, magyar vonatkozású, az ősi gyökerekről szóló, egész estét betöltő rockoperát. A mű már elkészült, a csapat összeállt és harcra kész.

1046-ban járunk István halála után nyolc évvel, a német báb, Orseolo Péter második országlásának utolsó heteiben. A Vazul fiak visszatérnek, ébrednek az Ősvallásban még hívők, kezdetét veszi a Vata-féle pogánylázadás. A történetet keretbe foglalva így lehetne leegyszerűsíteni, azonban az előzmények boncolgatásától és a karakterek közötti konfliktusok színességétől lesz teljes a mű.

A darab az összefogás fontosságáról, a világban betöltött szerepünkről is szól, ezáltal akár könnyen vonhatunk párhuzamot a mai kor helyzeteivel is.

‘Tíz körmével a régi magyar majd ás,
mert féli a vadkanagyart
Parancsra magának hat láb mély
Sírgödröt a saját földbe kapar

De rajtam a Jel, az Élő Forrás
bennem, nincs aki innen elűz
Életadó, tisztító fényből
jöttem, nem fog rajtam a tűz’

A nagyméretű vetített háttér előtt, a 8 főszereplő mellett táncosok, dobosok teszik teljessé az utazást a magyar történelem egyik elfeledett eseményébe, ízig-vérig rockoperai elemekkel.

A szereplők, énekesek:
Jósa Tamás – Torda, a táltos
Kálmán Gyögy – Vata
Király Tibor – Zerind sámán
Molnár “Stula” Péter – Vazul
Schrott Péter – Levente herceg
Tóth Sándor – I. István
Vörösmarty “Ermi” Imre – Solt, a harcos
A női karakter még meglepetés.

A darab bemutatója 2014 nyarára várható, kőszínházi és szabadtéri színpadokon. A hivatalos honlap néhány napon belül elérhető lesz, a Facebook oldal folyamatosan frissül, hétről-hétre újabb információkat kívánunk megosztani a közösséggel.

Még a bemutató előtt, az Unlimited Pictures jóvoltából napvilágott lát egy videóklip is a Szabadon c. számhoz. A forgatás oroszlánrésze Székelyföldön, többek között a Székely Motorosok részvételével zajlott.

(HammerWorld nyomán)

 

Share →